Hakkımda

4 Aralık 2015 Cuma

ÇEK



Merhaba Arkadaşlar;

Bugün çek konusu ele almaya çalışacağım.

Genel olarak ticari amaç için kullanılan, ancak şahsi olarak da talep halinde basılan çek aslında bir ödeme aracıdır.Çoğu insan bunu bir kredi olarak görse de ; başlangıç noktasından baktığımızda güvenli itibarı değeri olan bir ödeme aracıdır.

Şuan için ise sancılı süreçler çektiğini söyleyebiliriz. Çünkü maalesef bankalar bir çok insana bu kıymetli evrakı tahsis etmekte, (belki diğer hedeflerinin tutması adına olabilir.) akabinde ise gerek çeki kullanan, gerekse bu çeki ödeme olarak alan kişiler mağdur olmaktadır.

Bankalar ÇEK ürünü ile müşterilerinin ödemelerini bu evrakın ibrazı ile yerine getirir.Müşteriden başta mevduat olmak üzere farklı ürünler kazanmaya çalışırlar.Bankacılar genelde çek tahsisi için kişinin KKB kaydını inceler, ticari mesleki itibarını tecrübesini değerlendirir, muallakta kaldığında ise ödemekle yükümlü olduğu tutar kadar minimum blokeye alarak çek tahsis etmeye çalışırlar.Aslında günümüz de çek bankanın  da piyasadaki itibarını gösterir ve kanun koyucular bankacının basiretli davranıp herkese bu ürünü vermemesi gerektiğini hatırlatır.O nedenle eskisi gibi artık her önüne gelene çek tahsis edilmemeye çalışılmaktadır.Hele ki çek yasaklısı, adli kaydı sorunlu olan kişilere çek kesinlikle verilmemektedir.

Benim düşüncem ve tavsiyem şudur; ÇEK kullanacak kişilerin bu ürünü bir kredi gibi görmemeleridir.Çünkü yazdığını tutar sizi bağlar ve bu tutarı ödeyeceğiniz zamanı iyi planlamalı, şuradan param gelecek gelir diyerek yazmamakta fayda var.Bir de çek alan kişiler hatıra binaen diğer esnaf veya arkadaşlarına kullanmakta, o kişinin zor durumunda kendisi ödemek zorunda yada çekini yazdırmak zorunda kalmaktadırlar.Bu durum bankaca anlaşıldığında tekrardan çek alamama riskiniz bulunuyor bilesiniz.

Birinden ödeme olarak çek alacak kişinin ise ; çeki almadan önce mutlaka istihbarat bilgisi edinmesi, bankayı veya o kişiyi tanıyanlardan bilgi almasını öneririm. Bir şey olmaz elim de çek var büyük firma itibarlı kişi veya kişidir demeyin mutlaka araştırın.

ÇEK konusu belki sadece ona özel bir web sayfasında ele alınmalı, çok derin ve detaylıdır.O yüzden ara ara aklıma gelen genel konularını sizler ile paylaşmaya çalışacağım.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: