Hakkımda

6 Aralık 2015 Pazar

KARA LİSTEDEN NASIL ÇIKARIM?


Merhaba Arkadaşlar;

Bugün sizlere halk dilinde kara liste olarak anılan, bankacılıkta ise KKB kayıt sicili performansı olarak bilinen bu durumu anlatıp, nasıl çıkılır kısaca bilgi vermeye çalışacağım.

Bankalar size sundukları kredili tüm ürünlerde yaptığınız ve yapmadığınız tüm ödemeleri Merkez bankasının alt yapısına belirli aralıklarla yada güncel olarak iletir.Bu kanal ile de sizlerin ödeme performansınızı takip eder ve izler.

Siz eğer bankaya borçlu iseniz ve ödemelerinizi düzenli ve zamanında yapıyorsanız, bu listede puanının yükselir, fakat ödemelerinizi eksik veya zamanında yapmıyorsanız puanınız sürekli düşer.

Kara  listeye girmemek adına bankaya borçlarınızı düzenli ve zamanında ödemeniz gerekmektedir.

Peki ben bu listedeyim ve hiç bir bankadan kart ve kredi alamıyorum ne yapmalıyım diyorsanız buradan sonrasını daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim.

Öncelikle hangi banka olursa olsun gecikmeli borçlarınız, asgari veya yarım ödediğiniz borçlarınızın tamamını ödemeniz gecikmeden çıkmanız gerekmektedir.Ödemeyi yapar yapmaz bu listeden çıkılmıyor, artık ödemelerinizi düzene sokarak, gecikmesiz bir şekilde ödeme yapmaya devam etmelisiniz.Akabinde puanınız yükselmeye başlayacaktır. Takribi sistemden 5 yıl önceden listeden adınız silinmiyor, bankalar isterlerse daha eskiye dönüp geçmişinize gene bakabiliyor.Ancak 5 yılınız düzenli ise banka burada opsiyon gösterebiliyor ve riski göze alabiliyor.

Özetle borcunuzu düzenli ödemelisiniz diyebilir, gecikmeli borçlarınızın da tamamını kapatmalısınız diye belirtebiliriz.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: