Hakkımda

20 Kasım 2015 Cuma

FACTORİNG NEDİR?(Çek Kırdırma)



Merhaba Arkadaşlar;


Özellikle ticaret ile uğraşıp, yoğun bir şekilde çek kullanan kişilerden duymuşsunuzdur.Elimde uzun vadeli çek var şuan da nakde ihtiyacım ne yapmalı ne etmeli bu çekleri kırdırmalıyım diye...
İşte akla gelen ilk nokta factoring dir. Bu iş eskiden tefeci diye adlandırılan mafyavari kişilerce yoğun olarak yapılmakta idi.Şuanda yok mu? gene var ama daha resmileşti, belirli mevzuat ve denetime tabi oldu bu iş artık.

Özünde şu yatıyor sistemin; elinizde kıymetli bir evrak var biz çek olarak adlandıralım bunu, ve vadesi çok uzun sizinde sizinde acil paraya ihtiyacınız var! Ne yapmalısınız sağdan soldan da para isteyemiyor yada bulamıyorsunuz.Elinizdeki bu evraklara factoring şirketine giderek ben bu çeki nakde çevirmek istiyorum diyorsunuz.Zaten factoring işi yapanlarda bunu bekliyor yani potansiyelleri bu tarz kişiler, bu arada bu duruma büyük firmalarda düşüyor ve onlarda dönem dönem factoring firmalarına başvurmuyor değiller.

Factoring firması da sizdeki çeki alıyor, önce istihbaratını yapıyor çeki yazan kişi yada firmanın daha önceden yazılanı çizileni var mı? sağlam mı ? çeki tahsil etmekte zorlanır mı gibi, akabinde çekin vadesine göre sizinle belirli bir oran karşılığında anlaşıp size nakdi veriyor ve çeki kasasına alıp, vade tarihinde kendisi tahsilatı yapıyor.

Örneklendirecek olursak; Ali beyin 5.000 TL tutarlı XYZ A.Ş den aldığı 20.11.2016 ( 1 yıl) vadeli çeki bulunuyor.Bu çeki nakde çevirmek için factoring firmasına gidiyor.Yetkili kişi incelemesini yapıyor ve diyor ki %5 komisyon alarak bu çeki senden alırım.Ali bey tamam derse  Ali Beye 4.750 TL ödüyor ve anlaşma tamamlanmış oluyor.Akabinde factoring firması elindeki bu çeki 20.11.2016 tarihinde ilgili bankadan 5.000TL olarak tahsil ediyor. Factoring 250 TL kazanıyor (burada tabi bir risk ve paranın zaman değeri de var) Ali bey ise acil nakit ihtiyacını bu yolla karşılamış oluyor.

Bunu katılım bankaları caiz olmadığı için yapmıyorlar.

Not: Örnekteki oranlar temsilidir.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: