Hakkımda

21 Kasım 2015 Cumartesi

TAŞIT KREDİLERİ



Merhaba Arkadaşlar;

Bugün Taşıt Kredilerinden sizlere bahsetmek istiyorum.Genel çerçevede normal ve katılım bankacılığındaki usullerini ele alacağım.

Artık otomobil sahibi olmak için lüks yaşamak şart değil ihtiyaç olarak görülüyor haklılık payı da yüksek kanımca,peki nasıl işler bu taşıt kredileri gelin birlikte bakalım.

Öncelikle almak istediğiniz aracı belirlemeniz şart, bu araç sıfırda olsa ikinci elde olsa fark etmiyor.Akabinde hangi banka sizin şartlarınıza uygun ise ilgili bankaya talebinizi, ruhsat başvurusu yada sıfırsa araç ön talep formunu, kimliğinizi, gelir belgenizi, varsa ek gelir veya gayrimenkullerinizin tapularını götürmeniz ve bankanın başvuru formunu doldurmanız gerekiyor.

Bankalara kredi taleplerinde ne kadar çok evrak verirseniz işiniz o kadar kolaylaşıyor.O nedenle bankaların sizden istediği evrak ve bilgileri tam vermeniz bankacı arkadaşta da olumlu etki yaratacağından, sizin için daha basiretli ve kararlı davranabiliyor.

Eskiden bankalar genelde araç kasko bedelinin %75 ine kadar karşılayabiliyorlardı.Ancak yapılan değişiklik ile Kasko değeri 50.000 TL yi aşan araçlarda, 50.000 TL ye kadar olan kısmın %70 ini, 50.000 TL nin üzerindeki kısım için ise %50 sini kredilendirebiliyor. Bir de genelde bankalar ikinci el araçlarda 5 yaşından büyük model araçlara kredilendirme yapmak istemiyorlar bilmeniz de fayda var.

Kredinizin onaylanmasının akabinde aracınıza banka sistemi üzerinden E-Rehin konuluyor.Kredi borcu bitene kadar ruhsat da sizin adınız yazsa da araç banka adına rehinli oluyor.Satış devir işlemine ilişkin geçici ruhsat veya sıfır araçlar için kesilen fatura bankaya veriliyor, bu yolla satıcı ya para ödeniyor. Tabi ki size borcu ödemek kalıyor.

Bilmenizde fayda olacağını düşündüğüm bir kaç hususa değinmek istiyorum;

-Artık araç rehinleri bankalar tarafından otomatik kaldırılıyor.Eskiden polise, notere gitmeniz gerekiyordu.
-Kredili araçlarda kredi borcu bitene kadar kasko yapılması zorunludur.
-Aracın kasko değerinin tamamına kredi istiyorsanız, bankaya araç rehini dışında açıkta kalan tutar kadar minimum ilave teminat vermeniz gerekiyor.Nakit rehin, gayrimenkul ipoteği vs.
-Hayat sigortası yaptırmanız zorunlu olmasa da bankacılar bu ürün olmadan kullandırım yapmaya genel de sıcak bakmıyorlar.

Kazasız sürüşler dilerim.
Saygılarımla

Hiç yorum yok: