Hakkımda

16 Kasım 2015 Pazartesi

Katılım Hesaplarında Kar-Zarar Hesaplaması



Merhaba Arkadaşlar;

Bir çoğumuz normal bankalardaki faiz mantığını, yani 1.000 TL param var 1 ay vadeli yatırsam ne kadar faiz alıyorum desem bankaların ilan ettikleri faiz oranları ile hesap eder ve aşağı yukarı bir rakam söyleyebilirsiniz.
Ancak katılım bankacılığı ülkemizde yeni gelişiyor ve bir çok insan bu sistem hakkında tam bir bilgiye hakim değiller.Bugün katılım bankalarındaki katılım hesaplarının kar zarar hesaplaması hakkında kısa bir bilgi paylaşımda bulunacağım sizlere inşallah nasiplenirsiniz diyelim şimdiden....

Katılım hesabına yatıracağınız paralar kar-zarar havuzlarına aktarılır.Bu havuzlar genelde, TL, EURO, DOLAR ve bazılarında ALTIN için ayrı ayrı izlenir.Paralarınız vade gruplarına göre ayrı izlenir.En az 30 gün olmak kaydı ile esnek, 1,3,6,9,12 aylık vadelere göre havuzdaki ağırlığı tespit edilir. Bu havuzdaki hesaplara, önceden yapılan kredi kullandırımlarının ve yatırımların karları aktarılıyor.Yatırılan paralarda bir gün sonrasından itibaren bu yatırımlara ve kredi ihtiyacı olanlara aktarılıyor.Havuza gelen karlar, havuzdaki vade yapısının ağırlığına göre,ilgili hesaplara günlük olarak dağıtılıyor.

Vade gününe kadar bekleyen müşteri karını alıyor ve sistem müşteri parasını çekmediği sürece, kar payını hesabın üzerine ilave ederek kendisini yeniliyor.Eğer müşteri vadesinden önce parasını çekmek isterse her hangi bir  kar payı alamıyor.

Aslında bu işin özünde; siz paranızı büyük bir yapıda sermaye olarak değerlendiriyorsunuz ve bu yapı sizin paranızı ne kadar mantıklı kullanırsa size de o kadar çok getiri sağlanıyor.

Sistem neden hep kar veriyor denir ise; Çünkü bu havuzlardan binlerce insana kredi sağlanıyor, bu kredilerde temin edilirken belirli safhalardan geçiyor.yani 100 kredi kullandırıldı ise o havuzdan 10 tanesi batsa bile kalan 90 krediden sistem kar ediyor fakat kardan zarar ortaya çıkıyor ancak müşteri bunu hissetmiyor.

Saygılarımla


Hiç yorum yok: