Hakkımda

11 Kasım 2015 Çarşamba

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES)



Merhaba Değerli Okurlar;

Bugün kısa adı BES olan Bireysel Emeklilik Sistemi konusunu ele alacağız.Baştan belirtmek isterim ki; mevzuatı ve içeriği çok kapsamlı olan bu üründe ben konuyu sizlere özet ve bizleri ilgilendiren kısımları ile irdeleyip sizler ile paylaşacağım.

Öncelikle bu BES ürününün küçük birikimler ile yapılabilecek, devletinde %25 ilave katkı sağladığı güzel bir yatırım aracı olduğunu, ileriye dönük ve uzun soluklu bir yatırım aracı olduğunu belirtmek isterim.

Ürünün pazarlamasında genelde ferdi ve işveren katkılı iki ayrı seçeneği oluyor. Şöyle ki ferdi olarak adlandırdığımız sınıf; kişilerin hür ve kendi istekleri ile çerçeve sözleşme kapsamında, belli alt limitten az olmamak kaydı ile istediği tutarda düzenli ödediği ve sistemde minimum 10 yıl 56 yaş şartına tabi olduğu bir plandır.
Diğer iş veren katkılının farkı ise ; çalıştığınız işyerinin sizin adınıza katkı payı ödemesi söz konusu oluyor.

Bireysel emeklilik sistemi herkesin, her bankacının veya finanscını buyrun ürünümüz budur imzalayın diyerek satabileceği bir ürün değildir.Çünkü bu ürünün satışını yapan (aracılar) kişinin mutlaka Emeklilik Gözetim Merkezince (EGM) kendisi adına sınavı kazanmak koşulu ile tahsis ettiği emeklilik aracı belgesinin bulunması ve satış esnasında bunu ibraz etmesi zorunludur.Bu nedenle mutlaka ister şahsi ister kurumunuz aracılığı ile bu lisansı alamaya çalışmanızı tavsiye ederim. Şöyle ki; lisansı aldığım ilk hafta CV me belgenin varlığını eklemem ile aradan geçen bir kaç gün sonra bir emeklilik firmasından iş teklifi aldığımı belirtmek isterim.

Ürünün fayda-zarar yönünü ele almayacağım sayfalarca yazı çıkabilir.Bu nedenle konunun özünü teşkil eden ve tüm detayları bulabileceğimiz Emeklilik Gözetim Merkezinin web adresini paylaşacağım detayları dilerseniz buradan bulabilirsiniz http://www.egm.org.tr/ .

Ürünün hedef kitlesi şuan için 18 yaş ve üzeri herkes olabilir.Yakın zamanda kesinleşir ise 18 yaş altındaki kişilerde bu sisteme dahil olabilecek, demek oluyor ki alınacak çok fazla yol var, kaldı ki mevcut durumda bile ülkemizde potansiyeli çok fazla, çünkü sistemin temeli hayat sigortasına dayanıyor ama şuan hiçbir bağı yok. Türkiye de BES sisteminin son 5 yılı parlamış durumda diğer ülkelerde ise tasarruf eğilimi ve kişilerin gelirleri daha fazla olduğu için ülke bütçesi kadar bu sistemler bütçeler erişmiş vaziyette.Sistemin ülke ekonomisine ciddi katkılarının olduğunu da unutmamak gerekir.

Bu ürünün satışında ; pazarlayan kişinin ürünü alan kişiye uzun soluklu bir yatırım olduğunu, kısa süreli kazanç ummayı düşünüyorsa yanlış olduğunu belirtmelidir. Sistemde her firmanın farklı olmak kaydı ile giriş çıkış yönetim vs. giderleri bulunuyor.Bunlar net bir şekilde müşteri ile paylaşılmalı.Müşterinin geliri iyi ölçülüp uygun planlar tavsiye edilmelidir.
Ürünün faydaları anlatıldığında, eğer ki kişinin özel bir durumu yok ise satılmama şansı çok az.Genelde BES satışı yapan kişilere firmaları primler vermektedir.Bu nedenle de pazarlamacılara da ek gelir sağlamaktadır.
Hele birde toplu satış (özel gruplar oluşturup, o gruba özel avantajlar sunarak) grup veya iş veren katkılı anlaşmalar yapabilirseniz çok güzel gelir elde edebilirsiniz.

Ayrıca müşterinize muhtemel birikim, getiri en iyi en kötü senaryolardan bahsetmeyi unutmamanız insanların kafalarındaki soru işaretlerini giderecek ve satışı olumlu kapatmanıza yardımcı olacaktır.

Bu üründe de referans müşteri çok önemli özellikle satış yaptığınız bir kişiden size en az 1 müşteri yönlendirmesini ısrarla istemenizi öneririm.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: