Hakkımda

23 Kasım 2015 Pazartesi

KONUT KREDİSİ


Merhaba Arkadaşlar;

Bugün sizlere bir diğer kredi türü olan KONUT KREDİSİNİ kısaca anlatmaya çalışacağım.

Malumunuz bir çok insan kira ödemekten kurtulup, kira öder gibi ev sahibi olmanın hayalini kuruyor.Her ne kadar ülkemizde gayrimenkul fiyatları yükselse de krediyle ev almak, kredi maliyetleri yüksek olsa dahi insanlara mantıklı geliyor.

Öncelikli olarak almak istediğiniz evi netleştirmiş olmalı ve bankaya bu evin tapu fotokopisi, kimliğiniz, gelir belgeniz, ek kazançlarınız var ise bunların belgeleri, eşiniz çalışıyor ise aynı şekilde onunda evraklarını yanınıza alarak bir şubeye uğrayıp başvuru da bulunmanız gerekiyor.

Konut kredilerinde alacağınız evin ekspertiz değerinin en fazla %75 ine kredi kullanabiliyor, kalan kısmını nakit bulundurmanız gerekiyor.(%100 isteniyor ise bir kaç alternatifi bulunuyor sorabilirsiniz bana)Çekeceğiniz kredi meblağını bu mantık ile belirlemeniz yararınıza olacaktır.Krediniz onaylandıktan sonra, banka sizin adınıza o ev için ekspertiz sürecini başlatıyor her bankada değişiyor ancak genelde 2-5 iş günü içinde rapor sonuçlanmış oluyor.Alacağınız evin raporun da bir sorun yok ise (Haciz, farklı banka ipoteği,cins tahsisi,askeri bölge,alıcısı az, deprem yönetmeliği öncesi vs. vs.) banka satıcı ile evin satış işleminin yapılarak tapunun sizin üzerinize devrini istiyor.Burada ev sahibi tapudan randevu alıyor ve siz tapuda ikiniz satış işlemini tamamlıyorsunuz.Bu sırada banka veya anlaşmalı avukat ta ipotek tesis işlemi için orada bulunuyor.Tapuya giderken DASK poliçesini yanınıza almayı unutmayın yoksa işleminiz yapılmıyor.

Ayrıca bazı ev satıcıları tapu devrini parasını garantiye almadan yapmak istemeyebilir; bunun için bazı bankalar bloke çek düzenler (bunun maliyeti vardır) ya da ilgili kişiye banka yetkililerin kaşe imzalı parayı ödeyeceğine dair yazıda verilebilir.

Satış işlemi bittikten sonra bankaya gidilir, burada banka kredi müşterisine sözleşmeleri imzalatıp, kredi masraflarını yatırmasını, evi alacak kişinin eş muvafakatnamesini alır, sigortalarını kesip, krediyi kullandırmak için süreci tamamlar.Kredi kullandırımının akabinde satıcıya para nakden veya elden ödenir ve ödeme planı kredi müşterisine ve varsa kefiline imzalatılır.

Kredi süresince her yıl DASk sigortasının yenilenmesi zorunlu, diğer sigortalar isteğe ve banka uygulamalarına bağlıdır.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: