Hakkımda

7 Aralık 2016 Çarşamba

KATILIM BANKACILIĞINA ÖNERİ (Altına Altın Finansmanı)


Merhabalar;

Katılım bankacılığı ülkemizde önemseniyor,destekleniyor, insanımız tanımak ve daha fazla istifade etmek istiyor.

Ancak gelinen noktada,bazı konularda normal bankaların sunduğu hizmetleri katılım bankalarından alamıyoruz. Tabiki bunun bazı gerekçeleri var. Çünkü; İslami esaslar doğrultusunda ürünler geliştirilip uygulanıyor. (Konuyu tartışmıyorum sadece düşüncelerimi yazıyorum belirtmek isterim)

Bende naçizane daha önceden bazı ortamlarda gündeme getirdiğim lakin çok önemsenmeyen bir önerimi burada sizler ile paylaşmak istiyorum, ayrıca bu tarz bir ürünün olup olmadığından emin olmadığımı belirterek, belki birileri için öneri mahiyeti, ilham vs. oluşturur ümidi ile...

Altına Altın Finansmanı 

Bu güne kadar insanlara hep şu söylenmiştir katılım bankalarında KMH(Kredili Mevduat Hesabı ) yok, nakit para veremiyorlar. Tabi ki bunun en önemli sebebi FAİZ’ e olan hassasiyettir. Ancak zaman içinde katılım bankaları ne kadar çok ürün geliştirip pastadan pay almak için çaba gösterse de, müşteriler her işlemini tek bankadan yapmak istiyor. Her ne sebeple olursa olsun Faize bulaşmak istemeyen insanlarda dönem, dönem mecburiyetlerinden diğer bankaların faiz çarkına takılmak zorunda kalıyorlar. 
Öneri; Altın finansmanı uygulaması, ihtiyacı olan bireysel müşterilere, talep edilen tutar değerlendirilerek uygun olan rakama tekabul edecek kadar altın gram limitinin tahsis  edilmesi. Şöyle ki; Bir müşteri düşünün evlenecek ve her ürün için bir başvuru, yeni kredi süreçleri yaşayacak, fatura alamayacak alsa da kredi masrafları işlemler için zaman ayırması vs. birçok sebep…
Gerçekten müşterinin ihtiyacı olduğu anlaşılır bir durum var ise ortada buna istinaden tahsis edilecek bir finansman limiti.
Bir ver Üç Al
Krediyi kullanmak isteyen müşteri için gerekli analizler yapılıp onay alırsa başvurusu; Müşteriden nakit olarak bir gram altın tutarı istenecek olup bu altın müşterinin hesabına yatırılacak ve cari hesabında kredi vadesi bitinceye kadar blokede tutulacak. Müşteriye Üç gram altın limiti tahsis edilmiş olacak ve ibraz edeceği fatura yada fiş ile malı satana kredi ödemesi yapılacaktır. Bu işlemi faturalarını otomatik ödeme talimatı ile ödeyen müşterileri içinde yapabilirler. Müşteri bu kredinin geri ödemesini ödeyeceği günün altının gram tutarı karşılığında aldığı altın gramı kadar yapacak (Ne eksik Ne fazla)
Not: Verilen rakamlar örnek olup kurum veya ilgili birim yapacağı verimlilik zarar veya kar gibi analizler yapıldıktan sonra belirleyebilir.
Netice; Altının ülkemizdeki gelişim süreci izlendiğinde sürekli artış seyri göstermektedir. Bu uygulama İslami açıdan uygun ise fetvası alınır ve uygulanılır hale getirilirse kurumlara kazanç sağlayıp faiz hassasiyeti olan insanların faize bulaşmamasına sebep olacaktır. Müşteriden cari blokeye alınan tutar, bu kredi için oluşturulacak komisyon tutarı, diğer masraflar ve kredinin geri dönüşünde altının yükselişi  göz ardı edilmezse kazanç elde edilebilinecek ve Katılım Bankacılığının daha hızlı ilerlemesine sebep olacak bir alternatif olacağı kanısındayım. Üzerinde daha yoğun çalışılır ve bu kredinin uygulanabilirliği sağlanırsa;insanlara yararlı ve farklı bir ürün sunulmuş olacağını düşünmekteyim.
Takdir ilgililerindir....
Saygılarımla

Hiç yorum yok: