Hakkımda

17 Ocak 2017 Salı

Bayiilik mi Almak Mantıklı Yoksa Kendi İşini Kurmak mı?

Merhaba Değerli Arkadaşlar;

Ticarete girmek isteyenler için çok çeşitli fırsatlar var lakin her birinin ayrı şartları , zorluk ve kolaylıkları var. Tabi ticari bakış açısı herkes de yok maalesef, o ayrı bir meziyet diye düşünüyorum ben çünkü; risk algısı ve cesaret artı tecrübe çok önemli ticari hayatta...

Peki ticari hayata girerken bayilik alarak mı yola koyulmalı ? Yoksa her şeyi ile kendimize özgü bir yola mı koyulmalıyız? Bu konuyu irdelemek istiyorum.

Açıkcası bir kez bayilik fuarına gitme şansım oldu yıllar öncesin de gerçekten imkan olsa her yıl gidip orayı ve fırsatlarını incelemek gerekir diye düşünüyorum. Şahsi düşüncemi baştan söylemem gerekirse ben bayiilik almaktansa kendi işimi kendim kurup, kendime özgü bir yapıda faaliyet göstermekten yanayım.

Her iki durum da da zorluk ve kolaylıklar mevcut...

Mesela bayilik alırsanız; hazır tabelası olan kurumsal kimliğe büründürülmüş bir yapıda işe başlarsınız, bilinirliğiniz daha iyi olur ve reklam derdiniz olmaz.Ancak bu işin bedeli de kendi kuracağınız işin bedelinden daha yüksek olacaktır ve sürekli kazancınız dan küçük tutarlar da kazanç elde edecek 3. şahıslar olacaktır. Ayrıca tüm kurallarınızı bayisi olduğunuz firma koyacak, sizi bir kalıptan çıkartmayacaktır. Bir de iş durumuna göre ek teminatlar vermek zorunda kalabileceksiniz.

Kendi işinizi kendiniz kurduğunuz da zaten demektir ki iş konusun da biraz bilginiz var, yerinizi konseptinizi kendiniz belirleyip, kendi bütçenize göre hareket edersiniz, ilave bir kardan pay verme durumunuz olmaz, tek kalıp şekilde gelişmez, işleriniz iyileştiğin de ve şartlarınız elverişli ise belkide kendi markanızı oluşturup, siz bayiilik verecek duruma gelebilirsiniz.

Burada azim inanç ve istek çok önemli tabi bütçe gider yönetimi disiplin yabana atılmamalıdır. Bence işin maliyeti 10.000TL ise mutlaka bu rakam veya en az yatırım tutarının %50'i sizin cebiniz de olmalılı ki bir süre oluşacak olumsuz durumlarda hemen kepenk indirmeyeseniz.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: