Hakkımda

28 Ocak 2017 Cumartesi

Fitch 'in Türkiye notunu düşürmesi üzerin

Merhaba

Ülkemiz sıkıntılı süreçlerden geçiyor, Allah hepimizin yardımcısı olsun diyelim. Malumunuz gece yarısı Fitch Türkiye'nin notunu BBB- DEN BB+ ya indirdi.

Bu not kuruluşlarının yanlı kararları da yok diyemeyiz. Lakin gelinen noktada bazı sıkıntılar var detaya girmeyeceğim. Benim paylaşmak istediğim bu durumun sonucun da neler olabilir kısmıdır.

Şöyle düşünün siz bir bankaya gittiniz kredi istiyorum dediniz, bankacılar ne yapıyor? sizden bazı mali veriler vs. istiyor, ekranlarından KKB vs istibarat bilgilerinize bakıyor, yaptığınız iş nedir gelir gider vs. bu durum şirketlerde daha detaylıdır. Elde ettiği veriler sonucunda özellikle KKB notunuza bakıyor güzelse yani bin puanının üzerindeyse tamam diyor ve kredi sürecine başlıyor. Birde sıkıntılı olduğunuzu düşünelim ödemeler gecikmeli, yaptığınız işin geleceği yok vs. o anda direk ret diyip geçiyor.

Bu çok basite indirgenmiş bi anlatım; detay verece olursak; ülkeler rası yatırım yapan fon kuruluşları yada reel sektör den firmalar ( her alanda) bu not kuruluşlarının değerlendirmelerine bakarak yatırım kararı alıyorlar. Yeni yatırımları olumsuz etkileyebileceği gibi, bir de içerideki yabancı yatırımcıyı da bu durum tedirgin edebilir. Ayrıca kurlar faiz vs. üzerinde ciddi baskı oluşturabilir. Çünkü bankalarımız da yurt dışından kaynak temin etmek istediklerinde o bankanın durumuna bakıldığı gibi ülkesinin durumuna da bakarak karar veriliyor.

Sonuç olarak bu durumun üstesinden gelinebilecek çok çözüm yolları var. Bunu zaten yetkililer biliyor anlatmaya çalışıyor lakin, bizim ülkemiz deki sıkıntılı durum dışarıya yeterince anlatılmıyor, bu not kuruluşlarına belki de not yayınlanmadan önce bizim sunum bilgilendirme yapmamız iyi olurdu. Belki de yapılmıştır orasını bilemiyoruz.

Gene de ümitsizliğe yer yok, memleket bizim, rızık kaygısı taşıma dan işimize bakıp, çok çalışıp, çok üretip, eğitime, adalete , güvenliğe önem verip bu durumu değiştirebiliriz.

Saygılarımla

Hiç yorum yok: