Hakkımda

19 Ocak 2017 Perşembe

Sicil Affı Kara Listeden Çıkma

Merhaba Arkadaşlar;

Geçtiğimiz bir kaç gün içinde çek kart kredi vb. ürünlerde kara listede olanlara yönelik sicil affına ilişkin düzenleme torba yasası ile meclisten geçti.

Bu konu güzel hoş lakin, bu sicili bozulan her esnaf veya şahıs gerçekten masum mudur? Yani iyi niyetle bir girişimde bulunmuş veya diğer bankacılık ürünlerini kullanmış ama beklenmedik bir şekilde bazı şeyler ters giderek işinden olmuş, girişimi tutmamış veya bir şekilde kötü niyetin dışın da ödemesini yapamamış sorun yok bu tarz kişiler için sicil affı tabi ki olsun, hatta bu tarz kişilerin sicilini bozmasalar keşke kurumlar. O nasıl olacak? Aslın da bu sicili kara listeyi bir kurum tutuyor, bu kurum da banka ve diğer kurumların verileri doğrultusun da oluşturuyor. Buraya veri gönderen kuruluşlar keşke bu konu da bir kaç seçenekli olarak sicil tutsa, örneğin kötü niyetli yani sahtecilik yapan ile gerçekten ticari faaliyetini sürdürürken batan kişilerin kodlaması kaydı farklı tutulsa ve diğer bankalar da bu durumu böylece analiz etse ama şuan bu yapılmıyor.

Sicil affı ekonomide hareketliliği de beraberinde getirecek doğru ve güzel amma ve lakin  diğer düzenli ödemesini yapan bazı maliyetlere katlanan, aman sicilim bozulmasın diye türlü türlü sıkıntılara katlanan, o bankadan kredi çekip diğerini ödeyen ve faiz üstüne faiz ödeyen masum, temiz sicilli kişiler ne olacaklar? Bırakın bu kişilerin mükafatlandırılmasını, kredi kullanırken bile uygun faiz imkanları sunulsa, yada devlet bankaların da en azından cazip imkanlar ile ( mesela imza karşılığı kredi ipoteksiz) kredi kullanabilseler gibi seçenekleri çoğaltabiliriz.

Özetle; Bir konu da af gelecekse cezası olmayan masum insanlara da şu his yaşatılmamalı , ya görüyormusun adam piyasayı vurdu dolandırdı ama şuan sicili temize çıktı. Çok kötü bir duygu ve diğer insanlara da olumsuz bir örnek , tabi ki masum insanlar af tan faydalansın ama ayırım yapılsın. Ayrıca şu da unutulmasın, ne kadar sicil affı getirilse getirilsin banka ve diğer kayıt tutanların kayıtların da geçmiş siciliniz görünecektir. Bu yapılan ile sadece bankalar daha kolay karar verecek, direk ret diyemeyecektir. O yüzden mutlaka bu masum insan ve sahtecilik dolandırıcılık yapan insan ayırt edilmeli, bu tarz sicil aflarına da ihtiyaç duymadan insanlar işlerini sürdürmelidir.

Saygılarımla




Hiç yorum yok: